En kort historie om tropiske urskiver fra Rolex

replika ure

En Rolex Tropical Dial er en urskive, der er misfarvet på grund af langvarig udsættelse for solen og mindre ufuldkommenheder i fremstillingsprocessen. Interessant nok var den tropiske urskive misfarvning resultatet af en særlig lakbehandling, der blev udført omkring midten af ​​det 20. århundrede for at gøre overfladen UV-bestandig – men viste sig at have den modsatte effekt på grund af sollys, varme, fugtighed og kemiske reaktioner forårsaget af små fejl i hærdningsprocessen.
Fordi det tager tid for en skive at misfarve langsomt, opdagede Rolex denne fabrikationsdefekt længe efter at den var flygtet. Naturligvis afhjælpede Rolex situationen ved at skifte til en anden urskivebelægning på senere modeller og erstatte den falmede urskive med en ny udskiftningsskive under rutinemæssig vedligeholdelse.
Kælenavnet “tropisk urskive” kommer fra det tropiske vejr, da forhold som rigeligt sollys og høj luftfugtighed har tendens til at aktivere og fremskynde falmeprocessen. Mange af nutidens Rolex Tropical Dials har brugt betydelig tid i de varme, solrige regioner i verden.
Mens udtrykket “tropisk urskive” ofte bruges til at beskrive omdannelsen af ​​en engang sort urskive til en chokoladebrun nuance, er der andre Rolex tropiske urskivefarver.
Desuden er tropiske urskiver ikke eksklusive for Rolex. Der er nogle fantastiske vintage Omega Speedmaster Professional Moon ure med tropiske urskiver, og der er andre vintage kopi ure med urskiver, der har gennemgået en lignende naturlig farveændringsproces.
Nogle af de smukkeste og mest solgte Rolex tropiske urskiver findes på vintage Daytona-kronografer med håndsårede bevægelser. Daytona-drejeknappen har tre subsidiære urskiver klokken 3, 6 og 9 – og disse hjælpeskiver er normalt en anden farve end hovedskiven. Den mest eftertragtede af de tropiske vintage Daytona-skiver er den yderst populære “Paul Newman” -variant. Den vintage Daytona med den tropiske urskive fra Paul Newman er utvivlsomt et helligt ur.
Den særligt charmerende tropiske Daytona er den såkaldte “Patrizzi” version af Rolex Daytona ref. 16520 – opkaldt efter auktionæren, der afslørede forskellen. 16520 er den rustfrie stålversion af Rolex Daytona, der blev introduceret i 1988. 16520 var den første automatiske Daytona-urserie i rustfrit stål. På nogle sorte urskiveversioner af Daytona 16520 brugte Rolex en lak kaldet Zapon, som til sidst fik de tre indekserede sølvringe til at blive brune.

Categories: rolex